Tips makan masam untuk ibu hamil ;)
- Ramai dikalangan ibu hamil akan berasa mual pada awal
kehamilan yang menyebabkan mereka suka mengambil makanan masam untuk
mengurangkan rasa loya tersebut. Tidak mustahil ada yang menjadikan
makanan masam sebagai makanan kegemaran di awal kehamilannya. Tidak
salah untuk menikmati makanan masam, tetapi pastikan tidak dimakan
ketika perut kosong dan dalam kuantiti sederhana.
- Makanan
masam atau jeruk bersifat menghakis yang berisiko melukai perut
sekiranya dimakan ketika perut kosong. Pastikan makan makanan berat
terlebih dahulu seperti nasi, roti, mee atau kuih-muih sebelum mengambil
makanan masam. Seeloknya elakkan dari mengambil jeruk buatan yang
diperam kerana ia mengandungi banyak kandungan kalori, cuka, bahan
pengawet dan bahan kimia yang mudah menghakis perut.
- Makanan
masam tidak bermakna jeruk, terdapat pelbagai jenis makanan masam lain
yang boleh mengurangkan rasa mual dan loya tetapi tidak memudaratkan.
Untuk elakkan rasa loya, disarankan mengambil makanan masam yang
diperbuat dari buah-buahan semula jadi seperti asam jawa, limau nipis,
lemon atau air halia hangat.
- Yogurt salah satu makanan
ringan yang ideal diambil oleh ibu hamil kerana mengandungi sumber
protein, kalsium, vitamin dan lemak yang baik. Selain kandungan gizi
yang lengkap, kandungan bakteria baik di dalamnya juga dapat memelihara
kesihatan saluran pencernaan dan mencegah sembelit yang sering dialami
ketika hamil. Seeloknya tambahkan potongan buah segar atau buah beri
supaya lebih lazat dan berkhasiat.
- Selain itu, ibu
hamil juga boleh mengambil acar buah yang mengandungi kandungan serat,
vitamin dan mineral yang tinggi. Namun pemprosesan acar buah ini
membuatkan sebahagian daripada zat di dalamnya berkurangan. Justeru
pengambilannya perlu hadkan.
- Walaupun pengambilan
makanan masam tidak mengganggu pertumbuhan janin, namun ia boleh
mengundang masalah kesihatan kepada ibu sekiranya diambil secara
berlebihan. Makan makanan masam sekadar yang diperlukan sahaja dan bukan
bertujuan untuk makan sehingga kenyang.
- Ibu
hamil juga boleh mengambil rojak buah yang mengandungi kandungan
vitamin, mineral, serat dan zat warna pada buah-buahan. Untuk
mendapatkan kandungan gizi yang lengkap, pelbagaikan dengan jenis dan
warna buah-buahan dalam rojak. Sesekali gantikan mangga muda atau
kedondong dengan buah strawberi atau kiwi, tetapi pastikan tidak ada
campuran nenas.
No comments:
Post a Comment